2010. augusztus 31., kedd

IPM-ből szemezgetve...




Az Internet Explorer: 60% alatt

A lélektani 60%-os határ alá csökkent a  Microsoft Internet Explorer piaci részesedése az áprilisi adatok szerint. A csökkenés azonban nem a legnagyobb rivális Mozilla Firefoxnak, hanem a Chrome előretörésének köszönhető. A Google által fejlesztett program a márciusi 5,63%-os részesedését áprilisra 6,73%-ra tornászta fel.
(www.netmarketshare.com)









Rubik Ernő tervezte a varázskönyvet?
A Padlás című musicalben használt sokfelé hajló varázskönyvet nem más, mint Rubik Ernő tervezte a produkció számára. A mű azonban számos további érdekességet is tartogat.
A Vígszínház egyik leghíresebb mesemusicaljét 1988-ban mutatták be Marton László rendezésében. Zenéjét Presser Gábor, szövegét Sztevanovity Dusán írta. Az azóta is sikerrel játszott lassan már kultikussá váló darabot Presser és Sztevanovity 1986 nyarán vetette papírra a zsennyei alkotóházban, ahol eredetileg más munkáikhoz terveztek dalokat írni. Itt látta őket vendégül több ízben is szilvás gombóccal Radnőti Zsuzsa dramaturg édesanyja, ennek emlékére született meg a színdarab egyik emblematikus dala, a Szilvás gombóc.
A történet helyszíne egy ócska padlás, amelyet azonban a korlátozott anyagi lehetőségek miatt régebbi előadások megmaradt díszleteiből állította össze. A színház a zenekart sem tudta megfizetni a számok rögzítésekhez, így maga Presser Gábor játszotta fel egyenként az összes hangszert, így állt össze végül a musical zenéje, majd az azt tartalmazó nagylemez és kazetta. Az eredeti szereposztásban a két főszerelpőt (Rádióst és Sünit) Kaszás Attila és Igó Éva alakította. Érdekesség, hogy Igó Éva nemrég beugróként ismét szerepelt a darabban, de most már Mamókát alakította, akit eredetileg Tábori Nóra játszott.


Mennyi sugárzást kapunk a röntgenben?
Sokan aggódnak amiatt, hogy az orvosi röntgenvizsgálatok elvégzésekor káros többletsugárzás éri őket.
A testet érő sugárzás mennyisége nagyban függ az alkalmazott technológiától. Számos más hullámhosszúságú sugárzás mellett röntgensugárzásnak is állandóan ki van téve testünk. Szervezetünket évmilliók óta éri a természetes háttérsugárzás, amelyhez sikerrel alkalmazkodott.
Egy átlagos mellkasröntgen elvégzésekor maximum néhány napnyi háttérsugárzásnak megfelelő plusz dózist kapunk, amely túlzottan alacsony ahhoz, hogy káros hatása legyen. Számokban kifejezve nagyjából egymilliomodnyival növekszik az esélyünk valamilyen daganatos betegségre.
Egy CT-vizsgálat már némileg nagyobb sugárdózissal jár, mert egyrészt a vizsgált testrész hosszabb ideig van kitéve a röntgensugárzásnak, másrészt pedig több felvétel készül egymás után. Egy ilyen vizsgálat kockázati tényezője azonban még mindig elhanyagolható, különösen, hogyha a vizsgálat diagnosztikai hasznát is figyelembe vesszük. Egy súlyos betegség felderítése mindenképpen megér némi plusszsugárzást.


Miért jelölték D betűvel a D-napot?
A D-nap kifejezés hallatán szinte mindenki a második vilgáháború normandiai partraszállásra gondol, pedig a katonai szaknyelvben nem csak ezt a napot jelölik D betűvel.
A D-Day összetétel valójában azt az előre még pontosan meg nem határozott napot jelöli, amelyen egy támadást vagy akciót végrehajtanak. A konkért nap kiválasztása a külső felételek függvényében egészen az utolsó pillanatokig húzódhat, viszont az akció tervezése során relatív időpontok meghatározására remekül lehet használni például a D+3 nap, vagy az ehhez hasonló jelöléseket,a hol a D+3 az akció meginditását követő harmadik napra hivatkozik. Hasonlóan alkalmazzák a H-Hourt (H-órát) is, de például a NASA szaknyelvében az űrsiklók fellövésekor a visszaszámlálás során a T-időig (T-time) hátralévő másodperceket számlálják.
Az eredeti D betű vélhetően magából a day szóból származik, ahol azt a day-day vagy day of the days (nap-nap, vagy a napok napja) módon használták. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy több nyelv katonai terminológiájában is megtaláljuk a hasonló kifejezéseket, például franciául a Jour J, románul Ziua Z jelzi a támadás napját.
A kifejezés legkorábbi nyomát egy első világháborús dokumentumban találták meg, amely arról tájékoztat, hogy az Amerikai Expedíciós Erők első hadserege a D-napon H-órakor lendül támadásba St. Mihiel ellen.

2010. augusztus 30., hétfő

Össze - vissza mindenről

Először magamnak kelle bemutatkoznom, aztán Neked.
Talán megnyílnék előtted, vagy csak hagynám, hogy kutass bennem.
NEM! NEM! NEM! Azt nem!
De lehet, hogy megszeretnélek. Lehet, hogy te is megszeretsz engem.
De már szinte megtelt a szívem. De van még bennem üres hely… :]
De félnélek megszeretni Téged! Félek, hogy átversz, becsapsz és hülyének nézel.
Tartok attól... tőle, tőled, tőlük... és magamtól.
De ha nem ilyen vagy akkor hajrá!
Ha szeretnél, kopogtass! Kinyitom az ajtót Neked.
Kinyitom, mert lehet, hogy pont rád van szükségem.

Egy kis érdekesség a nagyvilágból:
Fenil-Etil-Amin és a Szerelem
"A tudósok felfedezték, hogy a feniletilamin egy agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely felelőssé tehető azért, ha valaki őrült szerelembe esik. Az amfetamin természetes formája, mely elárasztja az agyat szexuális izgalomba jövetelkor. Tanulmányok bizonyítják, hogy egymást szenvedéllyel szeretőknek azonos szintű a feniletilamin szintje. Joggal nevezik a szerelem molekulájának. A "szerelem első látásra" történeteknél is ez a vegyület önti el az agyat. Azt még pontosan nem derítették ki, hogy a látás miként okozza a reakciót, és pontosan hogyan folyik keresztül az agyon és a testen. A gond csak az, hogy a szakemberek azt is megállapították, hogy a feniletilamin csak körülbelül a kapcsolatok első 3-5 évben működik. Ez ahhoz az emberfejlődési teóriához vezethető vissza, mely azt feltételezi, hogy az ősidőkben a férfi csak addig maradt a párjával, míg gyermeket nemzett neki, majd védelmet nyújtott addig, míg a gyermek önállóan helyt nem tudott állni a klán mindennapjaiban. Természetesen a hosszú távú kapcsolatok nem csak a feniletilamin jelenlétén múlnak.
Az is megesik, hogy a feniletilamin egy másikért (nem a társunkért) indul be teljes gőzzel, mely magyarázat lehet a kalandokra, félrelépésekre vagy arra, hogy esélyt adunk egy második (vagy harmadik, negyedik, ötödik...) igaz szerelemnek. Egyes nézetek szerint a feniletilamin szint soha nem hág olyan magasra, mint az első hatalmas szerelem alkalmával. Viszont található bőven arra is példa - köszönet az életkor előrehaladtával járó agylebeny fejlődésének, mely a közös érdeklődést és célokat is figyelembe veszi -, hogy idősebb korban a feniletilamin szint sokkal nagyobb, mint középiskolai vagy egyetemi évek alatt."
"Szerelem csak 2-3 évig tart. Egyre több felmérés és kutatás is ezt bizonyítja. Többet nem is tarthatna, mert nem bírná az agyunk, annyira instabil ez az állapot. Vicces talán, de védekezésképpen egy idő után "immunitást" fejleszt ki az ezt okozó vegyületek iránt. Ezután a szerelem vegyületei lassan lebomlanak és helyüket a stabil érzelmi kötődés, a szeretet kémiái veszik át."
"Az életünk során - a társadalmi elvárásokkal ellentétben - átlagosan 7-10 alkalommal leszünk szerelmesek."
"A genetikusok már azonosítottak egy hormont, mely a szerelem érzéséért felelős. Ez a bizonyos fenil etilamin egy amfetamin-származék, mely az agyban termelődik 6-18, de akár 30 hónapon át is. Amfetamint - eufóriát kiváltó hatása miatt - kábítószerekhez is használnak. Ehhez ragaszkodunk annyira, hogy megszűntével otthagyjuk partnerünket, és új kiváltó tényező után nézünk? Azok az emberek, akik a szerelem érzésébe szerelmesek és párkapcsolatot csakis azzal a feltétellel tartanak fenn, hogy megvan-e a szerelem, hosszú távú kapcsolatra nem lesznek képesek, házasságról, családalapításról nem is beszélve. Ezekhez a szerelemnél sokkal megbízhatóbb, stabilabb, mélyebb szeretetre van szükség, amit a szerelem fennállása alatt is ki lehet alakítani, ha valaki tényleg komolyan gondolja az adott kapcsolatot. Jó, jó. Tudjuk, hogy a szerelem öl, butít és nyomorba dönt, továbbá ezek mellett még vak is. De éppen, mert ezt tudjuk, lehetnénk tudatosabbak is a kapcsolatainkban. A lubickolás mellett nyugodtan észre lehet venni a másikat. Senki nem tiltja, hogy jobban megismerjük őt, és hogy kicsivel reálisabban értékeljük, kivel és miért vagyunkegyütt."

Oxytocin és a Szeretet
"Az agyalapi mirigy választja ki ezt a peptidet, mely "mossa" az agyat és a reprodukcióért felelős részeit mindkét nem esetében. Ez a kémiai folyamat fokozza az érintésre való érzékenységünket, serkenti a simogatásra, ölelkezésre való vágyat nők és férfiak esetében egyaránt. A stresszt kiváltó hormonok működését is akadályozza. Az oxitocin elindul szervezetünkben minden kézfogásnál, szorosabb összebújásnál. Ez összeköt bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Akár egy szerelem, egy szerető, egy gyerek, egy családtag vagy egy barát. Tanulmányok szerint az oxitocin szint a tetőfokára hág az orgazmus elérésekor mindkét nem esetében. A nőknél szüléskor és szoptatáskor az oxitocin szintén az égbe szökik. (A szülést elindító hormon, a pitocin az oxitocin egyik formája.) Az oxitocint lehetne hormonális ragasztónak is nevezni, mert tulajdonképpen ez működik, mikor az előbbiekben tárgyalt feniletilamin már nincs jelen a szervezetben. Hatása erősebb a nők esetében, mivel az ösztrogén erősíti, viszont a tesztoszteron csökkenti működését. Kutatások szerint az oxitocin szint az optimális alatt van mindkét nemnél, amennyiben legalább hetente legalább kétszer nem élnek meg orgazmust. Emellett egy másik kutatás - melyet 3500 résztvevővel végeztek - azt a konklúziót vonta le, hogy akik legalább hetente háromszor szeretkeznek, a valós koruknál 10 évvel fiatalabbnak néznek ki. A vizsgálatban résztvevő alanyok között voltak európaiak, és amerikaiak is."
"Az emberen kívül az egész állatvilágban alig találunk monogám fajokat, a tudósokat ezért hozták lázba az amerikai préripockok, akik az ember által ideálisnak tartott párkapcsolat élő példái. Szerelmi életük úgy kezdődik, hogy a lánypocok hosszasan szimatolgatja fiútársait, majd kiválaszt egyet, akinek az illata (az általa kiválasztott feromon) megindítja nála a peteérést, vagyis a tüzelést. A pár a következő két napban több mint ötvenszer párosodik, az utódokat pedig közösen nevelik fel. Egész további életükben ellenállnak más pockok közeledésének, mindig keresik egymás társaságát, és ha valamelyikük elpusztul, akkor inkább egyedül maradnak. A tőlük nem messze élő hegyi pockok viszont, akikkel a génkészletük 99 százalékban megegyezik, egyáltalán nem ilyen hűségesek és romantikusak. Igen szaporák, gyakran cserélnek partnert, és utódjaik gondozásában sem olyan lelkiismeretesek, mint a préripockok. A minimális genetikai különbség mellett azonban még egy nagy különbséget találtak a két faj között: amikor a préripockok egymáséi lettek, a nőstényeknél jelentős mennyiségű oxitocin, míg a hímeknél vazopresszinLarry Young professzor a két pocokfaj közötti 1 százalék genetikai különbségben próbálta feltárni a "hűség génjét", és a csapodár hegyi pockok, illetve később fehéregerek hímegyedeinek agyába fecskendezett olyan préripocokgéneket, amelyek a vazopresszin felszabadulást szabályozták. Az eredmény itt is sokat ígérő: a genetikailag módosított hímegyedek kedvesebbek és gyengédebbek lettek. A vazopresszin pedig más kutatások eredményei alapján a hímek féltékenységérzetéért, valamint a nőstények iránti védelmező készségükért felelős."

(http://www.hotdog.hu-ról a profilomról)


Kis fejtörő:
Honnan ered? ---- Alszik, mint a bunda
Ha valaki nagyon mélyen alszik, akkor mondjuk ár, hogy alszik, mint a bunda. A szólás eredete, hogy a bundát nemcsak ruhadarabnak, hanem takarónak vagy derékaljnak használó, azt mindig maguknál hordó emberek, amikor bementek valahova, nem szögre akasztották, hanem csak letették, leterítették valahova bundájukat. A hosszában a földre vagy padra terített bunda viszont könnyen nézhető egy mozdulatlanul fekvő, mélyen alvó embernek is, különösen, ha egyik végéhez egy kalapot is odatesznek. Szólásunk alapját tehát a leterített bunda mozdulatlan heverése adja.

2010. augusztus 29., vasárnap

kicsit magam alatt...

"A ló hátán van a földi mennyország."


(a kép illusztráció)


Azért ezzel az idézettel kezdtem a blogom, mert imádom a lovakat. :$ Volt lehetőségem most nyáron lovagolni járni. Döcögősen és nehezen, de megtanultam az alapokat. Sokat segítettek az alapoknak a mélyítésében a tanítóim (amit köszönök is nekik). :)
De sajnos minden jóban van valami rossz, szokták mondani és milyen igaz!
Legeltettem egy gyönyörű fekete lovat, - a neve: Lucifer - erre az egyik rafia szoknyás vatta agyú ismerősöm dudált nekem, ami nem gond magában, de megijesztette a lovat és az rálépett a lábfejemre, ami most színparádét játszik. A feketétől a sárgáig minden szín jelen van... 
Itt a fordított mondás igaz: minden rosszban van valami jó! Hál' Istennek nem tört el csak zúzódott.


Egy kis "Tudtad-e?" érdekesség: 
Honnan ered az VARGABETŰT VET?
Ha valaki nem az egyenes vagy a nyilvánvaló utat választja, gyakran mondják rá, hogy vargabetűt vet, vagy vargabetűvel jut el valahová. Az Arany Jánosnál több helyen is megtalálható kifejezés eredete kétféle módon is magyarázható.
1) amikor a varga a csizmának való bőrt szabja ki, furcsa, kanyargós vonalakat húz a bőrdarabra, amelyeket tréfásan furcsa, kacskaringós betűknek, vargabetűknek is lehet nevezni. Így az ívet vető, kanyarodó vanal - mint ahogy a kerülő út is - vargabetű lett.
2) a nép egyfajta gúnyolódásáról van szó, amelyben a többnyire írástudatlan vargákat úgy csúfolták, hogy betű gyanánt csak egy ügyetlen kacskaringós vonalat, egy vargabetűt tudnak lekanyaríntani.