2010. augusztus 31., kedd

IPM-ből szemezgetve...




Az Internet Explorer: 60% alatt

A lélektani 60%-os határ alá csökkent a  Microsoft Internet Explorer piaci részesedése az áprilisi adatok szerint. A csökkenés azonban nem a legnagyobb rivális Mozilla Firefoxnak, hanem a Chrome előretörésének köszönhető. A Google által fejlesztett program a márciusi 5,63%-os részesedését áprilisra 6,73%-ra tornászta fel.
(www.netmarketshare.com)









Rubik Ernő tervezte a varázskönyvet?
A Padlás című musicalben használt sokfelé hajló varázskönyvet nem más, mint Rubik Ernő tervezte a produkció számára. A mű azonban számos további érdekességet is tartogat.
A Vígszínház egyik leghíresebb mesemusicaljét 1988-ban mutatták be Marton László rendezésében. Zenéjét Presser Gábor, szövegét Sztevanovity Dusán írta. Az azóta is sikerrel játszott lassan már kultikussá váló darabot Presser és Sztevanovity 1986 nyarán vetette papírra a zsennyei alkotóházban, ahol eredetileg más munkáikhoz terveztek dalokat írni. Itt látta őket vendégül több ízben is szilvás gombóccal Radnőti Zsuzsa dramaturg édesanyja, ennek emlékére született meg a színdarab egyik emblematikus dala, a Szilvás gombóc.
A történet helyszíne egy ócska padlás, amelyet azonban a korlátozott anyagi lehetőségek miatt régebbi előadások megmaradt díszleteiből állította össze. A színház a zenekart sem tudta megfizetni a számok rögzítésekhez, így maga Presser Gábor játszotta fel egyenként az összes hangszert, így állt össze végül a musical zenéje, majd az azt tartalmazó nagylemez és kazetta. Az eredeti szereposztásban a két főszerelpőt (Rádióst és Sünit) Kaszás Attila és Igó Éva alakította. Érdekesség, hogy Igó Éva nemrég beugróként ismét szerepelt a darabban, de most már Mamókát alakította, akit eredetileg Tábori Nóra játszott.


Mennyi sugárzást kapunk a röntgenben?
Sokan aggódnak amiatt, hogy az orvosi röntgenvizsgálatok elvégzésekor káros többletsugárzás éri őket.
A testet érő sugárzás mennyisége nagyban függ az alkalmazott technológiától. Számos más hullámhosszúságú sugárzás mellett röntgensugárzásnak is állandóan ki van téve testünk. Szervezetünket évmilliók óta éri a természetes háttérsugárzás, amelyhez sikerrel alkalmazkodott.
Egy átlagos mellkasröntgen elvégzésekor maximum néhány napnyi háttérsugárzásnak megfelelő plusz dózist kapunk, amely túlzottan alacsony ahhoz, hogy káros hatása legyen. Számokban kifejezve nagyjából egymilliomodnyival növekszik az esélyünk valamilyen daganatos betegségre.
Egy CT-vizsgálat már némileg nagyobb sugárdózissal jár, mert egyrészt a vizsgált testrész hosszabb ideig van kitéve a röntgensugárzásnak, másrészt pedig több felvétel készül egymás után. Egy ilyen vizsgálat kockázati tényezője azonban még mindig elhanyagolható, különösen, hogyha a vizsgálat diagnosztikai hasznát is figyelembe vesszük. Egy súlyos betegség felderítése mindenképpen megér némi plusszsugárzást.


Miért jelölték D betűvel a D-napot?
A D-nap kifejezés hallatán szinte mindenki a második vilgáháború normandiai partraszállásra gondol, pedig a katonai szaknyelvben nem csak ezt a napot jelölik D betűvel.
A D-Day összetétel valójában azt az előre még pontosan meg nem határozott napot jelöli, amelyen egy támadást vagy akciót végrehajtanak. A konkért nap kiválasztása a külső felételek függvényében egészen az utolsó pillanatokig húzódhat, viszont az akció tervezése során relatív időpontok meghatározására remekül lehet használni például a D+3 nap, vagy az ehhez hasonló jelöléseket,a hol a D+3 az akció meginditását követő harmadik napra hivatkozik. Hasonlóan alkalmazzák a H-Hourt (H-órát) is, de például a NASA szaknyelvében az űrsiklók fellövésekor a visszaszámlálás során a T-időig (T-time) hátralévő másodperceket számlálják.
Az eredeti D betű vélhetően magából a day szóból származik, ahol azt a day-day vagy day of the days (nap-nap, vagy a napok napja) módon használták. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy több nyelv katonai terminológiájában is megtaláljuk a hasonló kifejezéseket, például franciául a Jour J, románul Ziua Z jelzi a támadás napját.
A kifejezés legkorábbi nyomát egy első világháborús dokumentumban találták meg, amely arról tájékoztat, hogy az Amerikai Expedíciós Erők első hadserege a D-napon H-órakor lendül támadásba St. Mihiel ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése