2010. augusztus 30., hétfő

Össze - vissza mindenről

Először magamnak kelle bemutatkoznom, aztán Neked.
Talán megnyílnék előtted, vagy csak hagynám, hogy kutass bennem.
NEM! NEM! NEM! Azt nem!
De lehet, hogy megszeretnélek. Lehet, hogy te is megszeretsz engem.
De már szinte megtelt a szívem. De van még bennem üres hely… :]
De félnélek megszeretni Téged! Félek, hogy átversz, becsapsz és hülyének nézel.
Tartok attól... tőle, tőled, tőlük... és magamtól.
De ha nem ilyen vagy akkor hajrá!
Ha szeretnél, kopogtass! Kinyitom az ajtót Neked.
Kinyitom, mert lehet, hogy pont rád van szükségem.

Egy kis érdekesség a nagyvilágból:
Fenil-Etil-Amin és a Szerelem
"A tudósok felfedezték, hogy a feniletilamin egy agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely felelőssé tehető azért, ha valaki őrült szerelembe esik. Az amfetamin természetes formája, mely elárasztja az agyat szexuális izgalomba jövetelkor. Tanulmányok bizonyítják, hogy egymást szenvedéllyel szeretőknek azonos szintű a feniletilamin szintje. Joggal nevezik a szerelem molekulájának. A "szerelem első látásra" történeteknél is ez a vegyület önti el az agyat. Azt még pontosan nem derítették ki, hogy a látás miként okozza a reakciót, és pontosan hogyan folyik keresztül az agyon és a testen. A gond csak az, hogy a szakemberek azt is megállapították, hogy a feniletilamin csak körülbelül a kapcsolatok első 3-5 évben működik. Ez ahhoz az emberfejlődési teóriához vezethető vissza, mely azt feltételezi, hogy az ősidőkben a férfi csak addig maradt a párjával, míg gyermeket nemzett neki, majd védelmet nyújtott addig, míg a gyermek önállóan helyt nem tudott állni a klán mindennapjaiban. Természetesen a hosszú távú kapcsolatok nem csak a feniletilamin jelenlétén múlnak.
Az is megesik, hogy a feniletilamin egy másikért (nem a társunkért) indul be teljes gőzzel, mely magyarázat lehet a kalandokra, félrelépésekre vagy arra, hogy esélyt adunk egy második (vagy harmadik, negyedik, ötödik...) igaz szerelemnek. Egyes nézetek szerint a feniletilamin szint soha nem hág olyan magasra, mint az első hatalmas szerelem alkalmával. Viszont található bőven arra is példa - köszönet az életkor előrehaladtával járó agylebeny fejlődésének, mely a közös érdeklődést és célokat is figyelembe veszi -, hogy idősebb korban a feniletilamin szint sokkal nagyobb, mint középiskolai vagy egyetemi évek alatt."
"Szerelem csak 2-3 évig tart. Egyre több felmérés és kutatás is ezt bizonyítja. Többet nem is tarthatna, mert nem bírná az agyunk, annyira instabil ez az állapot. Vicces talán, de védekezésképpen egy idő után "immunitást" fejleszt ki az ezt okozó vegyületek iránt. Ezután a szerelem vegyületei lassan lebomlanak és helyüket a stabil érzelmi kötődés, a szeretet kémiái veszik át."
"Az életünk során - a társadalmi elvárásokkal ellentétben - átlagosan 7-10 alkalommal leszünk szerelmesek."
"A genetikusok már azonosítottak egy hormont, mely a szerelem érzéséért felelős. Ez a bizonyos fenil etilamin egy amfetamin-származék, mely az agyban termelődik 6-18, de akár 30 hónapon át is. Amfetamint - eufóriát kiváltó hatása miatt - kábítószerekhez is használnak. Ehhez ragaszkodunk annyira, hogy megszűntével otthagyjuk partnerünket, és új kiváltó tényező után nézünk? Azok az emberek, akik a szerelem érzésébe szerelmesek és párkapcsolatot csakis azzal a feltétellel tartanak fenn, hogy megvan-e a szerelem, hosszú távú kapcsolatra nem lesznek képesek, házasságról, családalapításról nem is beszélve. Ezekhez a szerelemnél sokkal megbízhatóbb, stabilabb, mélyebb szeretetre van szükség, amit a szerelem fennállása alatt is ki lehet alakítani, ha valaki tényleg komolyan gondolja az adott kapcsolatot. Jó, jó. Tudjuk, hogy a szerelem öl, butít és nyomorba dönt, továbbá ezek mellett még vak is. De éppen, mert ezt tudjuk, lehetnénk tudatosabbak is a kapcsolatainkban. A lubickolás mellett nyugodtan észre lehet venni a másikat. Senki nem tiltja, hogy jobban megismerjük őt, és hogy kicsivel reálisabban értékeljük, kivel és miért vagyunkegyütt."

Oxytocin és a Szeretet
"Az agyalapi mirigy választja ki ezt a peptidet, mely "mossa" az agyat és a reprodukcióért felelős részeit mindkét nem esetében. Ez a kémiai folyamat fokozza az érintésre való érzékenységünket, serkenti a simogatásra, ölelkezésre való vágyat nők és férfiak esetében egyaránt. A stresszt kiváltó hormonok működését is akadályozza. Az oxitocin elindul szervezetünkben minden kézfogásnál, szorosabb összebújásnál. Ez összeköt bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Akár egy szerelem, egy szerető, egy gyerek, egy családtag vagy egy barát. Tanulmányok szerint az oxitocin szint a tetőfokára hág az orgazmus elérésekor mindkét nem esetében. A nőknél szüléskor és szoptatáskor az oxitocin szintén az égbe szökik. (A szülést elindító hormon, a pitocin az oxitocin egyik formája.) Az oxitocint lehetne hormonális ragasztónak is nevezni, mert tulajdonképpen ez működik, mikor az előbbiekben tárgyalt feniletilamin már nincs jelen a szervezetben. Hatása erősebb a nők esetében, mivel az ösztrogén erősíti, viszont a tesztoszteron csökkenti működését. Kutatások szerint az oxitocin szint az optimális alatt van mindkét nemnél, amennyiben legalább hetente legalább kétszer nem élnek meg orgazmust. Emellett egy másik kutatás - melyet 3500 résztvevővel végeztek - azt a konklúziót vonta le, hogy akik legalább hetente háromszor szeretkeznek, a valós koruknál 10 évvel fiatalabbnak néznek ki. A vizsgálatban résztvevő alanyok között voltak európaiak, és amerikaiak is."
"Az emberen kívül az egész állatvilágban alig találunk monogám fajokat, a tudósokat ezért hozták lázba az amerikai préripockok, akik az ember által ideálisnak tartott párkapcsolat élő példái. Szerelmi életük úgy kezdődik, hogy a lánypocok hosszasan szimatolgatja fiútársait, majd kiválaszt egyet, akinek az illata (az általa kiválasztott feromon) megindítja nála a peteérést, vagyis a tüzelést. A pár a következő két napban több mint ötvenszer párosodik, az utódokat pedig közösen nevelik fel. Egész további életükben ellenállnak más pockok közeledésének, mindig keresik egymás társaságát, és ha valamelyikük elpusztul, akkor inkább egyedül maradnak. A tőlük nem messze élő hegyi pockok viszont, akikkel a génkészletük 99 százalékban megegyezik, egyáltalán nem ilyen hűségesek és romantikusak. Igen szaporák, gyakran cserélnek partnert, és utódjaik gondozásában sem olyan lelkiismeretesek, mint a préripockok. A minimális genetikai különbség mellett azonban még egy nagy különbséget találtak a két faj között: amikor a préripockok egymáséi lettek, a nőstényeknél jelentős mennyiségű oxitocin, míg a hímeknél vazopresszinLarry Young professzor a két pocokfaj közötti 1 százalék genetikai különbségben próbálta feltárni a "hűség génjét", és a csapodár hegyi pockok, illetve később fehéregerek hímegyedeinek agyába fecskendezett olyan préripocokgéneket, amelyek a vazopresszin felszabadulást szabályozták. Az eredmény itt is sokat ígérő: a genetikailag módosított hímegyedek kedvesebbek és gyengédebbek lettek. A vazopresszin pedig más kutatások eredményei alapján a hímek féltékenységérzetéért, valamint a nőstények iránti védelmező készségükért felelős."

(http://www.hotdog.hu-ról a profilomról)


Kis fejtörő:
Honnan ered? ---- Alszik, mint a bunda
Ha valaki nagyon mélyen alszik, akkor mondjuk ár, hogy alszik, mint a bunda. A szólás eredete, hogy a bundát nemcsak ruhadarabnak, hanem takarónak vagy derékaljnak használó, azt mindig maguknál hordó emberek, amikor bementek valahova, nem szögre akasztották, hanem csak letették, leterítették valahova bundájukat. A hosszában a földre vagy padra terített bunda viszont könnyen nézhető egy mozdulatlanul fekvő, mélyen alvó embernek is, különösen, ha egyik végéhez egy kalapot is odatesznek. Szólásunk alapját tehát a leterített bunda mozdulatlan heverése adja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése