2010. szeptember 3., péntek

Hányan csatlakozhatunk egyszerre egy Wi-Fi- hálózatra?
Egyre több háztartásban van már vezeték nélküli hálózat, nem is beszélve a nyilvános hot sportokról. De hányan használhatjuk őket egyszerre?
A háztartásban alkalmazott vezeték nélküli routerek elviekben 255 egységet képesek egyszerre kiszolgálni, de ebben már benne vannak a vezetékkel csatlakoztatott számítógépek is. Nem kell tehát aggódnunk, ha újabb eszközöket, okostelefont, e-könyvolvasót, internetrádiót, más egyebeket szerzünk be, nem valószínű, hogy elérjük ezt a határt. Arra viszont érdemes odafigyleni, hogy a vezeték néllküli router által nyújtott sávszélesség (adatátviteli sebesség) megoszlik a csatlakozott eszközök között, így nem éri meg túl sokat használni egyszerre.

Megáll a fény a kvantummemóriában
Az eddigi leghatákonyabb kvantummemóriát alkotta meg egy ausztrál kutatócsoport.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) fizikai és mérnöki karának kutatói korábban már megállították a fényt egy másodpercnél kicsivel hosszabb időre, most ezt az eljárást használták fel a kvantummemória létrehozásához. A kutatók egy -270 °C-fokra hűtött kristály belsejében képesek megállítani a fényt, amelyben így a fény kvantumjellege által hordozott információt tárolhatják és manipulálhatják, majd ismét útjára engedhetik. Az eddigieknél sokkal pontosabb rendszer lehetőséget ad a csapdába ejtett fény kvantumjellegének módosítására is. Az eljárást a kutatók szerint a kvantum-számítástechnika területén lehet majd alkalmazni. Ez a technológia sokkal nagyobb számítási teljesítményt valósíthat meg, mint a jelenlegi számítógépeink.

Pár idézet a végére:
"Minden 'csak vicceltem' mögött van egy kis igazság, minden 'csak elgondolkoztam'-ban ott van egy kis kíváncsiság; minden 'nem tudom' mögött van egy kis tudás - és minden 'már nem érdekel' mögött van egy kis érzelem..."


Az ősz hegedűinek hosszú zokogásai monoton vágyódással sebzik meg szívemet


A legjobb barátaid azok, akik megértenek akkor is, ha nem mondasz semmit, akik egy órát is várnak mikor te annyit mondtál: 'várj egy percet' és azok, akik melletted maradnak mikor azt mondod: hagyjatok egyedül...


A barát olyan valaki, aki ismeri a szívedben rejlő dallamot, és vissza tudja neked énekelni azt, ha te már elfelejtetted
(a képek illusztrációk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése