2012. február 17., péntek

3. évezred (2011. április)

Hogyan segít a "mágia" a mindennapokban?
 
Egy fontos mérkőzés napján nem egy sportoló "mágikus erejű" zoknit húz a lábára, "szerencsehozó" ételét fogyasztja, vagy saját "bűvös" útján megy a stadionba. Ehhez hasonlóan viselkedik minden második ember. Mágikus erejük nemcsak a rituáléknak van, de a legkülönbözőbb talizmánoknak, a négylevelű lóherének vagy akár a szavaknak ("kéz - és lábtörést", "szorítok"). Ha Ön is azok közé tartozik, akik minden ésszerűséget és tudományoskodást félretéve, a nyakukban amulettet hordanak, akkor ezt a cikket ne olvassa végig, mert előfordulhat, hogy elszáll a varázsereje.

Mágia a mindennapi életben
Ha megkérdeznénk a mai józanul és tudományosan gondolkodó felnőtteket, hogy mit gondolnak a mágikus rituálékról és tárgyakról, akkor valószínűleg a mesék birodalmába vagy a bolondokházába küldenének minket.
A mágiába vetett hit kifordítja azt, amit a tárgyak közti ok-okozati kapcsolatok természetéről a tudomány mond. Röviden - a matematikavizsgán nem a nyúlláb simogatása, hanem a tisztességes felkészülés biztosítja az ötöst.
A tudósok között mégis akadnak olyanok, akik ezt a jelenséget kutatják. De ők nem parapszichológusok, és nem is egyszerű pszichológusok, akiket az érdekel, hogy tudattalan motivációink mennyire változtatják meg cselekvésünk irányát és sikerét. A Kölni Egyetem Pszichológiai Karának kutatócsapata, Lysann Damish vezetésével a közelmúltban meggyőzően bizonyította, hogy a mindennapi "mágia" ténylegesen befolyásolja a jövőbeli dolgok menetét.

Elvarázsolt labdák
Hogy a "mágia" erejéről meggyőződjenek, a tudósok kísérleti sorozatot készítettek elő önkéntesek számára. Az első során a kísérleti alanyok golfoztak. Az egyik golflabda azonban különleges volt, a tudósok azt állították, hogy "szerencselabda". Az állítás hatására meglepően erősnek mutatkozott. Az önkéntesek nemcsak hogy gyakrabban választották, de ha vele játszottak, pontarányuk kétszer jobb volt! Vajon miért? Hiszen a golflabda igazából nem lehetett "bűvös".
A pszichológusok egy teszt segítségével a teljesítmény előtt és után is kiértékelték a játékosok önbizalmát, és megállapították, hogy a "bűvös" labdával való játéknak köszönhetően nőtt az önbizalmuk. Hasonlóképpen, a pontarányuk is jobb volt abban a tesztben, amely emlékezőképességüket vizsgálta. Akkor mindannyian fussunk ki a mezőre, és keressünk négylevelű lóherét? A német pszichológusok szerint ez felesleges. [...]

Mágia és pszichoanalízis
A mágia vallási gyakorlattal is és szertartással összekötve, már a pszichológia tudományának születésétől (azaz a XIX. század második felétől) fogva érdekelte a pszichológusokat. Ez a vizsgálat különösen fontos szerepet játszott a pszichoanalizisben, amelynek célja az úgynevezett tudatalatti és tudattalan területek feltárása. Ezen igyekezetek úttörője maga Sigmund Freud (1856 - 1939) volt, a pszichoanalitkukus iskola megalapítója. A mindennapi élet pszichopatológiája és a Totem és tabu című műveiben a betegek mindennapi rituáléit írta le,amelyeket a kényszeres neurózis tüneteinek tartott. Freud szerint a mindennapi szorongásokat nyomhatják el azok a tevékenységek is, amelyeket a vallási szertartásoknál alkalmaznak. A mágia célja Freud pszichoanalízise szerint, a tudatalattinkból kitörő tudattalan vágyak ellen gátat emelni, és így legalább a látszatát megőrizni a szellemi teljességnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése