2012. február 23., csütörtök

Látkép - A meghökkentő világ (2012. március) első rész

Átkozott kilencedik szimfónia:
Miért viszi szerzőit a sírba?



A siketség sem állítja meg
Ki: Ludwig van Beethoven
Elhunyt: 1827. március 26-án
A halál oka: máig ismeretlen


A fiú szája véres. Megharapta, amikor apja utoljára tarkón vágta. Johann van Bethoven (1740 - 1792) messze áll a tökéletes szülőtől. Próbálja Ludwigot saját foglalkozása a zene felé terelni. Az anya, Marie Magdalena tehetetlenül figyeli, ahogyan Johann az asztalra teszi a kiürült borosüveget, és övvel indul legtehetségesebb gyermekük felé. A büntetés azért jár, mert elvétette a bonyolult kották olvasását. Apja idomított majomként bánik vele: pénzért csodagyerekként árulja, ahogy Leopold Mozart (1719 - 1787), Wolfgang Amadeus apja (1756 - 1791) is tette. Csak szándékuk eltérő. Johann inkább arra gondol, hogy fogja elinni a pénzt még aznap este a kocsmában.



Zeneundor? Dehogy!
Másodszülött fiuk cseppet sem idegenkedik a zenétől. Elődjei nyomdokaiba lép - hiszen nagyapja is karmester Flandriában, apja pedig, mielőtt az alkohol leigázza, jeles tenorista Bonnban. Noha a sors kellemes dallamokkal és tökéletes alkotásokkal áldja meg, a magánéletben nem kíméli. A felnőttkort hét gyermekből Ludwigon kívül a két öccse, Kaspar Karl és Johann éli meg. A kis Ludwig mesterien játszik, de ne akarjanak vele számtant vagy tollbamondást gyakoroltatni. A zenén kívül apja teljesen mellőzi oktatását, erre csupán 9 éves korában kerül sor. Az orgonista és szerző Christian Gottlob Neef (1748 - 1798) megdöbben új diákja tehetségétől, a fiúk pedig második apjuknak tekintik.

Mozart is tanítja?
17 évesen már Bécsben játszik, s úgy fest, rámosolyog a szerencse! De aztán... A megálmodott élet néhány hónapja alatt egy tételt sikerült befejeznie. Anyja tuberkolózisban meghal, apja egyre többet iszik. Ludwignak vissza kell utaznia Bonnba, hogy gondoskodjon öccseiről. Bécsben még kezet ráz Mozarttal, és állítólag részt vesz néhány felejthetetlen zeneórán is. De vajon el tud tartani két kisfiút önmagán kívül? Nagyon össze kell szednie magát. Magánórákat ad, és szerencsére akadnak jelentkezők. Tudják, hogy az amúgy békés Ludwig a zenében fékezhetetlen, ezért nem kényszerítik, hogy a kívánságaik szerint alkosson.

Az opera túl nagy falat
Beethoven ösztönös, eleinte megnyilvánuló esetlenségét a társasági életben is kedvesnek találják a bécsiek, így gyorsan az elit kedvencévé válik. Nemesi családok támogatják - Eszterházyak, Kinskyk és Lobkowitzék. Bécsbe mégis csak 1792-ben tér vissza. Utolsó két tanára valóban előkelő: az itáliai mester, Antonia Salieri (1750 - 1825) és az osztrák zeneszerző, Joseph Haydn (1732 - 1809). Beethoven szerzeményeivel főként Haydn útján jártja, végül szakít a kötöttségekkel. Az 5. szimfónia Sorsszimfónia címen fantasztikusra sikeredik. 1808. december 22-én közönség meghatódva, elbűvölten tapsol. A szerző egy operával is megpróbálkozik, ám a 45 darabból, amelyeket szívesen feldolgozna, csak egyet fejez be, a Fidelio operát. Még ezt is kétszer átdolgozza.

Baljós fülzúgás
"Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm!" - dúdolja, miközben megzenésíti Friedrich Schiller (1759 - 1805) Örömódáját. A 9. szimfónia 4. tételének sajátossága, hogy első zeneszerzőként szerepeltet kórust, Schiller szövege pedig kimondottan illik ide Ekkor már mindegy, hogy hangosan vagy halkan dúdol, alig hallja. A diagnózis tinnitusz, azaz fülzúgás, amely álmatlanságot és depressziót is kiválthat - még ma sincs tökéletes ellenszere. Beethoven fülzúgása 1795-ben kezdődik, és egyre erősödik. 1816-ra teljesen megsüketül, de tovább komponál. Ekkor születnek meg a X. szimfónia vázlatai.

Az első elátkozott kilences
Ám rajongói hiába várnak rá, Beethoven 1827. március 26-án meghal. Nem a siketség tehet róla. Vajon mi történt? A zeneszerző komoly hasműtéten esett át, de ebbe sem kellett belehalnia.. A szakemberek napjainkig vizsgálják halála okát. Egyesek arra esküsznek, hogy Beethoven elkapta a szifiliszt, mások bélfertőzésre és májzsugorodásra gyanakszanak, s az ólomfertőzés sem kizárt. A világhírű zeneszerzők számára még csak most kezdődik a rémálom. Ludwig utolsó szimfóniája a kilencedik. Ez önmagában semmit sem jelentene, ha más mester nem ugyanígy végezné a következő években!



Gyengéi a lányok
Ki: Anton Bruckner
Elhunyt: 1896. október 11-én
A halál oka: végelgyengülés


"Egészségére" - emeli fel Josef Anton Bruckner az újabb korsót. Éppen 60 éves, és csak most érzi, hogy ennek súlya van. Hát igen, tanulmányai egészen a 40. születésnapjáig húzódnak! A felső-ausztriai ansfeldeni születésű zeneszerző a Szent Flórián-apátság kórusában kezdi pályafutását, idővel pedig első osztályú orgonistává válik. A zeneszerzést is kipróbálja, de majd fél évszázad, mire befut. Bruckner ezt az időszakot az iskolában tölti tanárként, no meg a sör társaságában - ez élete szenvedélye a fiatal lányok mellett.






Mamlasz vagy isten?
"Olyan közvetlen, vidéki típus" - mondja tétován egy ismerőse. Amilyen tehetséges a zenében, olyan átlagos a hétköznapokban. Kisugárzása? Jóformán semmi.Azt beszélik róla, hogy fura alak. "Néha mamlasznak tűnt, máskor istennek" - emlékezik példaképére, késői barátjára a nem kevésbé híres zeneszerző, Gustav Mahler. A feltörekvő szerzőcsillag felnéz Richard Wagnerre (1813 - 1883), akit személyesen is ismer. Bruckner istenadta tehetségét csak a 7. szimfóniában leplezi le. Végre a nyilvánosság is felfigyel rá, felkérést kap Angliába és Franciaországba. Hosszabb távon viszont Bécsben telepedik le.

Fiatal lányok, fiatal élet
"Szűz Mária, nem vagyok nős, így nem követhetek el bűnt..." - gondolja Bruckner a hűvös templom padján ülve. Elszánt katolikus, de a környékbeliek felfigyelnek a fiatal lányok iránti érdeklődésére, ami még a 70. születésnapján is kíséri a zeneszerzőt! Ahogy ő is vallja, nem hajlandó elfogadni saját korát, és a serdülő lányok mellett fiatalabbnak néz ki. Mit találnak rajta vonzónak? Amint elkezd mesélni grandiózus fellépéseiről a londoni Royal Albert Hallban vagy 1851-ben, a világkiállításra épített kristálypalotában, már vetheti is az ágyát.

Wagner és a félelem
A művész Prágában is megfordul. 1884-ben a Moldva jobb partjára érkezik, hogy a Rudolfinum nemű konzervatóriumban felavassa az orgonákat. Példaképe, Richard Wagner miatt Bruckner a kritika középpontjába kerül. Ahelyett, hogy kiállna a nyilvánosság elé és elkerülné, hogy a zenei világ kinevesse, magányosan szenved.  Fél a szégyentől, és nem tud alapos érvekkel előállni. Saját művét is félti. Annyiszor átjavítja, hogy különböző darabjai világszerte legalább három változatban hallhatók! És a 9. szimfónia? Ahhoz csak idősebb korában kezd hozzá, s nem fejezi be. Kora végül utoléri. Természetesen úton hal meg, a 9. szimfónia kottáival teleszórt asztalánál...



Méghogy hentes!
Ki: Antonín Dvořák
Elhunyt: 1904. május 1.
A halál oka: szívelégtelenség


Az Újvilág címet viselő 9. szimfónia volt z első dallam a holdra szállást követő ünnepélyes légkörben. A művész Európában és Amerikában egyaránt elismert, pedig gyerekként szülei más pályára szánták: neki kell átvennie apja hentesbaltáját és veres köpenyét.A nelahozevesi (kis település Prága mellett, Csehországban) születésű Antonín Dvořák ugyan tanulja a hentesszakmát, de esténként szívesen játszik hegedűn, orgonán vagy zongorán. Apja végül beletörődik, s tehetséges fiát Prágába küldi tanulni. Megbékél a gondolattal: henteskötényét nem fia örökli.






Nem akar? Nem számít, van lánytestvére...
"Kiváló, ezt még egyszer!" - dicséri a fiatal Antonín tanítványát. Tanulmányai mellett zongoraórákat ad.  Josefína Čermáková (1849 -1895), az ígéretes színésznő, ugyan nem a legtehetségesebb zongorista, de korban közel állnak egymáshoz, de Dvořák rájön, hogy az órákon együtt töltött idő számára nem elegendő. Josefina azonban nem találja elég előkelőnek oktatóját. Más társaság várja, a politikus és gróf Václav Rbert Kounic (1848 - 1913). Dvořák szerelmének gyümölcse második alkalommal nem esik messze Josefina fájától. Végül az oltárhoz Josefina húgát, Annát kíséri, akibe szintén a zongoraleckék során szeret bele.

Ég veled, leányom!
Jól választ. Míg Josefina a színészi karriert űzi, addig Anna valóban támogatja a férfit. Hitvese kilenc gyermeket szül neki (csak hat éli meg a felnőttkort), s éppen ő az, aki elküldi férje alkotását Johannes Brahmes (1833 - 1897), berlini zeneszerzőnek és karmesternek. "Dvořák mellékgondolatainak témája nekem bőven elegendő lenne a főgondolatokénak" - hallgatja lenyűgözve Brahms. Ettől fogva Dvořák egyenes és akadálymentes úton halad a siker felé. 1844-en vezényli vokális-instruentális Stabat Materjét Londonban. Miközben írja, hullanak könnyei, s végül a műbe fekteti minden bánatát, amit az egyik lánya halála miatt érez.

Amerika a láthatáron!
A galambok hangos szárnycsapkodás közepette a levegőbe emelkednek. "Csalogatnak New Yorkba" - mutatja Anna egyik levelét az óceánon túlról. A zeneszerző otthon igazán boldog. Galambokat tenyészt, kertészkedik és természetesen komponál. A New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói posztjáról szóló ajánlaton Dvořák sokáig gondolkodik. Végül mégis elfogadja a felkérést három évre. Megismeri Amerikát, és Amerika is felfedezi őt. Amikor visszatér, megelégszik a prágai konzervatórium professzori posztjával. A diák, Josef Suk (1874 - 1935) nem tudja, hova nézzen. A helyzet határozottan nem egyszerű. Beleszeretni a professzor lányába! Dvořák szerencsére megértő, ráadásul Suk az egyik legtehetségesebb követője.

Inspiráció? Spirituálé és indián népzene
Otília lányának esküvőjére áldását adta, azonban a házasság nem lesz hosszú. Antonín Dvořákhoz hasonlóan Otília szíve is gyenge. A lány egy évvel szeretett édesapja után int búcsút az életnek. És ő? Négyheti ágyban fekvés után szíve feladja a szolgálatot. A toronyóra éppen delet üt 1904.május 1-jén. Véletlen vagy átok? Bölcs kérdés. A 9. szimfónia, az Újvilág lesz a legsikeresebb zenedarabja. Megalkotásában Dvořák indiánok és az afroamerikaiak amerikai zenéi, kultúrái inspirálják. Ezek az utolsó szimfóniája...



10. Szimfónia - és vége!
Ki: Gustav Mahler
Elhunyt: 1911. május 18-án
A halál oka: szepszis (vérmérgezés)

Megrögzött vegetáriánus, érdekli a lélektan, és persze, zseniális zeneszerző, karmester. De most ajkait harapdálva járkál a szobában. "Biztosan meghalok, elvisz az átok!" - retteg napokig. Nem egy zenészt ejt gondolkodóba Beethoven, Bruckner és Dvořák halála. " A 9. szimfónia átka" - hallani; de hogy ki mondta, vagy honnan származik, nem tudni. Mahler kezébe temeti arcát. Egészségesen élt, és most egy ostoba átok miatt kell meghalnia? " A kilencediket soha sem lett volna szabad megírnom"- kesereg. Végül úgy dönt, szembenéz az átokkal. Este már nevet rajta. Miért is ne,hiszen épp most fog neki a tizedik szimfóniának, és még él!



Sokállomásos út Bécsig
Már gyerekként is a zenészek körül legyeskedik. Az Osztrák Császárságba tartozó Csehország délkeleti részén születik egy zsidó család gyermekeként. Bár beszél németül, részben cseh is Beleszeret a népművészetbe, amely időskorában megihleti őt. A felnőtté válás időszakát szülőhelyén tölti mosollyal, zenével és hangszerekkel teli környezetben. Legszívesebben megtanulna egyszerre mindegyiken játszani! De ha úgy tartja kedve, egyszer mesés karmester lesz belőle. Lassan a környék is felfigyel a fiú tehetségére. Ifjúként beutazza a világot: Ljubljanából Prágába, Lipcsébe, majd Budapestre kerül, ahol művészigazgatói pozícióba léphet. Sőt, a változatosság kedvéért Hamburgban is operaigazgatói poszttal büszkélkedhet. Innen pedig csak egy lépé, hogy Bécsben, a zene Mekkájában foglalja el ugyanezt a nemes beosztást.

Nem tudja otthon tartani
Alma Schindler (1879 - 1964) tehetséges, vonó nő Híres memoárszerző, szobrász, és Mahlerral való megismerkedésekor zenét is szerez. 1902-ben kötött házasságuk roppant elhamarkodott lépés. A friss feleség háziasszonykodás helyett egyik kávéházól a másikba jár irodalmi vitákra. Férje ezt másképp képzelte. S még azt sem tudja, hogy neje nem a hűségről híres. Alma férje haláláig váltogatja partnereit, és megszökik az Egyesült Államokba Franz Werfel (1890 -1945) német íróval. Addig kt lányt szül Mahlernek - Maria Annát (1902 - 1907) és Annát (1904 - 1988). Mi lesz Mahler sorsa? A legsötétebb rémálma válik valóra. Éppen a 10. szimfónián dolgozik. 1911-ben a New York-i koncertet vezényli, amikor rosszul lesz. A szívét súlyos kór támadja meg, s az orvosok tehetetlenek. Vérfertőzésben hal meg. Melyik volt az utolsó befejezett szimfóniája? Pontosan úgy történt, ahogy azt megálmodta, a kilencedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése