2012. február 6., hétfő

Látkép - A meghökkentő világ (2011 június)

Mennyit ér egy meztelen test?
Szerző: Edward Weston
Fénykép: Az emberi test aktja
Készült: 2008. április
Ára: 1 609 000 dollár

Amikor az amerikai születésű Edward Henry Weston (1886 - 1958) a 16. születésnapjára megkapja első fényképezőgépét, a szülők rögtön észreveszik a tehetségét. Egy év elteltével fényképe már chicagói Art Institute of Chicago falán lóg! Miután Kaliforniába költözik, megnyitja a fotóstúdióját és az egész államok területén kiállításokat rendez. Más fényképészekkel együtt megalapítja az f/64 társaságot. Felvételeit veszik, mint a cukrot! Élete alkonyán Parkonson-kórban szenved, de még sikerül megörökítenie a Point Lobos természetvédelmi rezervátumot, majd 1958-ban 71 évesen hal meg kaliforniai otthonában.
Túlértékelt emberi idomok
2008-ban Weston műve még híresebbé válik, amikor a New York-i Sotheby's aukciós házban a meztelen emberi idomok fényképe 1 609 000 dollárért kel el! Edward Weston a decens akt képet 1925-ben készítette Kaliforniában, és abban az időben még biztosan nem is sejtette, hogy az általa értelmezett emberi meztelenség egyszer még ilyen értékes lesz.

Száguldó facsodák: Évgyűrűk az országutakon!
Már megint rozsdásodik az autója karosszériája? Ebben az esetben két lehetősége van. Vagy vásárol egy új autót, avagy átadja magát a fából készült autók inspirációinak.

Fa Splinter kerekeken
A North Carolina Állami Egyetem diákjai valószínűleg nem tudják, mit kezdjenek magukkal, így egy szokatlan feladatra szánják el magukat. Fából készült sportautót állítanak össze, melyet Splinternek neveznek el, ami magyarul Szilánkot jelent.
Fából faragott autó
A sportautó gyártása nagyon sok munkával járt, minden része fából, egész pontosan faszalagokból készült, amelyek körülbelül három milliméter szélesek. Ezeket aztán egy átalakított szövőszéken farosttá fonják, amit végezetül speciális formák segítségével megálmodott formára alakítják. Az alkatrészeket gyantával megkötik, hogy a legvégső formája kemény legyen. Fából van gyakorlatilag szinte minden - természetesen az üveg szélvédőn, valamint a 4,6 literes nyolchengeres Cadillac Northstar motoron kívül, mely 700 lóerős. 6 sebességes sebváltója van a Chevrolet Corvett legújabb típusából. Az egész autó súlya nem több 1150 kilogrammnál, ez pedig a jármű teljesítményével együtt azt eredményezi, hogy az autó gyorsulása nulláról százra akár 4 másodperc alatt megtörténhet. Ami a sebességét illeti, 350 km/órával számolnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése