2012. február 7., kedd

3. évezred (szeptember, október, november)

A világ egy csirke szemén át
Az agy és látásmódja
Maurits Escher (1898 - 1972) rajzai és metszeti már többeket összezavartak. A holland képzőművész különböző optikai trükkök segítségével olyan világot alkotott, amelyben a szokványos euklideszi geometria (például az ismert végtelen lépcső) szabályai nem érvényesek. Giorgio Vallortigara, a Trentói Egyetem neurológiai professzora tesztelte, hogy az ilyen rajzok miként zavarhatnak össze más gerinceseket. A kísérlethez egy frissen kikelt csirkét választott, amelynek két kocka ábráját mutatta: egy reálisat és egy olyan változatot, amely sosem fordulhat elő. A csirke, amely még valói kockát sem látott, ösztönösen a reális ábrát választotta. Giorgio Vallortigara ebből arra következtetett, hogy a gerincesek agya előre be van állítva egy olyan geometrikus kapcsolat érzékelésére, amely nagyon közel áll az euklideszi geometria világához.

Egy egyszerű lény érdekes trükkje
A medúzaszemek felfelé néznek
A kockamedúzának (Tripedalia cystophora), vagyis az űrbélűek törzsébe tartozó medúzaféléknek kiválóevolúciós "ajándék" jutott. Nem pusztán nagyon fejlett, hanem nagyon jelentős számú - pontosan 24! - úgynevezett kameraszemmel (felépítésükben nagyon hasonlítanak a lábasfejűek és a gerincesek szemeihez) rendelkeznek. Másfelől viszont hiányzik a központi idegrendszerük vagyis a i agyuk analógiája. A Koppenhágai Egyetem tudósai AndresGarma vezetésével nemrég felfedezték, hogy 4 szem gyakorlatilag folyamatosan a gyertyafa (mangroe) lombkoronájára irányul, amelynek közelében élnek. Közelebbi vizsgálatok során kiderült, hogy a medúza azért néz a lombkoronába, hogy könnyebben manőverezzen a téplékban - kis evezőlábú rákfélékben - gazdag területre.



Miben különbözik a dinamit a többi robbanóanyagtól?
Az Alfréd Nobel, svéd vegyész által 1866-ban feltalált dinamit nem robban  fel véletlen eséskor vagy ütközésnél.





Hány nyelvet használnak ma világszerte?
A legfriswebb információk szerint kb.5000 nyelvet. A kutatók úgy vélik, hogy ezek mind egynéhány ún. protonyelvből (ősinyelv) származnak. A nyelvcsaládok az emberiség vándorlásakor és szétválásakor fejlődtek ki.






Melyik élelmiszer hizlal leginkább?
Az amerikai Harvard Egyetem kutatói szerint, a testsúly legfőbb ellensége a burgonyaszirom, vagyis a chips. A szakértők 120 000 önkéntes táplálkozását elemezték, akik egy hosszabb ideig tartó orvosi kísérletben vettek részt. A választ adók az eltelt 20 év alatt átlagosan 8 kilogrammot szedtek magukra. Ehhez más élelmiszerek is hozzájárultak: a cukrozott italok, az édességek és a fagylalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése