2012. február 23., csütörtök

Látkép - A meghökkentő világ (2012. március) harmadik rész

Nikola Tesla:
A villámok valahai ura


Apja kérése ellenére, hogy pap legyen, a tudomány rejtélyes találmányokkal teli útját választotta. A többi tudós csendben irigyelte - Tesla titokban gyakran megihlette őket. Neki köszönhetjük az indukciós motor, az első távirányítású hajó, a többfázisú váltakozó áram és ok más szerkezet feltalálását. Nikola Tesla valójában magános csodabogár volt, aki egészen haláláig nőtlenségben élt.

1856. július 9-én éjjel óriási vihar tombol Smijanban, az Osztrák Császárságban (ma Horvátország területe). A villámok megvilágítják az apró szobát, ahol a pap, Milutin Tesla feleség épp szül. Éjfél után perekkel Nikola Tesla (1865 - 1943) sírása hasít a villámok dörejébe. Ekkor még senki sem sejti hogy egyszer  lesz a "villámok ura."

Istenadta kézelőerő
Tesla családja nem volt tehetős, de szülei mindent megpróbáltak megadni neki. Apja pravoszáv pap, anyja varrással egészíti ki a családi költségvetést. Nikola lenyűgözi tanárait a község iskolájában képességeivel és különös természetével. A tananyag jegyzetei helyett füzetében gyakran fura, érthetetlen szimbólumokat találnak. Nikola képzelőereje nem ismer határokat! Néha már ő maga sem tudja, mi a képzelet és mi a valóság. Egyedül csak az édesapja tartja vízióit isteni adománynak, és titkon azt reméli, fia is pap lesz.

Az iskolában kinevetik
Ám a finak már tervei vannak! A fizika, a matematika, de főként az elektronika érdekli, ezért 21 évesen elindul politechnikát tanulni Grazba. Vizsgáit rekordgyorsasággal teszi le színjelesre. A professzorok nemsokára inkább kollégaként, mint diákként tekintenek rá. De amikor tanára hallgatósága előtt kijelenti, hogy váltakozó áramú motor megépítését tervezi, gúnyos reakciókba ütközik: "Tesla úr talán nagy műveket fog megvalósítani, ám ez sosem fog sikerülni neki."

Lazítás közben jön rá
Nikola nem tűnik csalódottnak, elhatározza, már csak azért is megvalósítja ötletét, hogy megmutassa a kételkedőknek. Tanulmányai befejezése után, 1880-ban Budapestre megy, ahol villamosmérnöki munkát kap a telefontársaságnál. Intenzíven dolgozik motorján. Meglepő módon ott jön rá a megvalósítás titkára, ahová megnyugodni, madarakat figyelni és etetni jár- a parkban. Gyorsan a homokba rajzolja a botjával a tervrajzot, majd hazarohan mindezt papírra is veti. 1883-ban megszületik a váltakozó áramú motor!

Edison becsapja
Ám az j találmánynak senki sem szentel elég figyelmet, ezért Tesla 1884-ben úgy dönt, hogy Amerikába utazik Thomas Alva Edison (1847 - 1931), elismert feltalálóhoz, hogy konzultáljon vele művéről. Edison azonban azonnal elutasítja. Valószínűleg azért, mert találmányai a nevezett egyenárammal működtek. Edison az éles viták ellenére is alkalmazza a fiatalembert a General Electric Company válallatnál, ahol feladata a gépek tökéletesítése. Tesla pedig egyetlen év alatt 24 új típusú gépet állít össze, amelyek könnyebek és hatékonyabbak, mint Edisonéi. De amikor megígért fizetésért megy Edison hátat fordít neki, és egyetlen centet sem fizet a munkájáért!

"Áramok háborúja"
Tesla nem adja fel! Saját céget alapít Tesla Electric Light & Manufaturing néven. Éjjel találmányain dolgozik, nappal kétkezi munkásként, hogy némi tőkére tegyen szert. Megváltóként érkezik az amerikai vállalkozó, George Westinghouse, Jr. (1846 - 1914), aki munkát és résztulajdont kínál a találmányok bevételeiből. Hamarosan a váltakozó áram bemutatói felkeltik a figyelmet. Amint Edison értesül erről, meghirdeti az "áramok háborúját". Kampányt indít, amelyben többek között állatokat öl nyilvánosa, bebizonyítandó, milyen veszélyes a váltakozó árama - így próbálja meghiúsítani Tesla sikerét.

A győzelem már a zsebben
A chicagói világkiállítás 1893. május 1-jei megnyitója után Edison alul marad. Este Tesla utasítást ad az egész helység kivilágítására megszámlálhatatlan izzóval - s 100 000 látogató sóhajt fel ámultában és ujjong örömében!Tesla elégedett, végre bosszút állt Edisonon. Ekkor már túlvan az indukciós motor megépítésén, a röntgensugarak vizsgálatán és sok más találmányon. 1894-ben rádióállomást építtet, emellett dolgozik az oszcillátor több távíró számára való felhasználásának problematikáján is. S közben gyermekkor álmát is megvalósítja: hatalmas erőművet épít a Niagara-vízesésre.

Magányosan hal meg egy hotelszobában
1898-ban bemutatja az első távirányítású hajót, amely iránt a hadsereg is érdeklődik. Majd Colorado Spingsbe költözik, ahol elszigetelt laboratóriumában az energia vezeték nélküli közvetítést teszteli. Hónapokig figyeli a villámokat, és töpreng az elektromosság felhasználásán! Lejegyzi hogy különös jeleket fogott, talán földönkívüli civilizációtól erednek. 1901-ben megkezdi a ardenclyffe rádió-adótorony megépítését, amelyet a sajtó "Tesla milliós őrültsége" névvel illet. Edisonnal együtt Nobel-díjra jelölik, ám Tesla inkább visszautasítja. Egyre kevésbé sikeres, lassan csődbe megy. De újra összeszedi magát, amikor a hadseregnek dolgozik a radar fejlesztésén. Utolsó 10 évében magányosan él egy New York-i hotelszobában, ahol 1943. január 7-én szívelégtelenségben meghal. Életében 700 találmányát szabadalmaztatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése