2012. február 9., csütörtök

Látkép (2012. február)

Játékok mindenkinek:
Hihetetlen számú kombináció és egy kattogó "agytörő"

1) A világ legbonyolultabb fejtörő?
Fejtörő: ISIS
Feltaláló: Sonic Games
Érdekesség: minden darab eredeti, és egyetlen megoldása van
Több mint 4500 évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett Ízisz az egyiptomi istennő, a nemeslelkűség, a szépség és a hitvesi hűség mintaképe. 2007-ben az ISIS nevű találmányt is hasonló jelzőkkel illetik. Az ISIS egy ördögien ravasz fejtörő, amely hasonlóképpen őrzi belsejét. A Sonic Games tervezői magabiztosan jelentették ki: "Ez a világ legbonyolultabb fejtörője!" Egyben az egyik legesztétikusabb is. Mintha egy kincskereső kalandfilmből esett volna ki, olyan, akár egy szent ereklye az ókori Ízisz istennő szentélyéből.

Ókori fejtörők világa egy kilogrammbanHa valaki kezébe veszi az ISIS-t, ugyancsak megdöbben. A mintegy 7 cm átmérőjű, kereken 1 kilogrammos, aranyszínű, szabályos gömb ragyogóan csillog a lámpafényben. Azonnal feltűnnek a hieroglifikus jelek és a vízszintes kék sávok. A gömb különböző folyosókat, zárakat, tologatható hengereket, mágnessel biztosított golyókat, számos megtévesztő utat és ártalmatlan zsákutcákat rejt - az ókori piramisok misztériumára emlékeztet. A játék célja, hogy az összes egyiptomi jelet úgy kell elhelyezni, hogy a gömb kinyíljon és felfedje titkát. A feladat első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik, pedig tucatnyian töltöttek órákat a megoldásával, s eddig csak keveseknek sikerült. Megfejtése kemény agymunka, képes az embert őrületbe kergetni. Nehézségi fogát az is növeli, hogy egész idő alatt nem lehet belelátni. Néhány év alatt az egész világon mindössze 115-en tudtak rájönni a megoldására!
Eredeti egyetlen megoldással
Ha az ISIS végre kinyílik, korai még az öröm, ugyanis ez csak az első fázis. Ha eljutunk a fejtörő belsejébe, egy ördögien nehéz találóskérdés vár ránk. Aki itt is sikeresnek bizonyul, 1000 dollárt vagy valamilyen tárgyi ajándékot kap. De ami a legjobb - az ISIS nemcsak titkos és nehezen megoldható hieroglifikus szimbólumokat jelent. A gyártó munkáját dicséri, hogy minden darab teljesen egyedi, és kizárólag egy megoldása van! A kereskedelemben 2009-től korlátozott példányszámban az ún. "Kihívás" elnevezésű platina-ISIS is megjelent. A játék értelme ezúttal is a gömb kinyitása és a kód megtalálása - ez a rejtvény egy része, amelynek a végén a győztest 10 000 font jutalom várja. A platina-ISIS "Kihívás" ára az interneten kb 46 000 forint, bonyolultabb arany változata az 55 000 forintot is eléri.



2) A legnépszerűbb játék
Fejtörő: Rubik-kocka
Feltaláló: Rubik Ernő
Érdekesség: több mint 350 millió embernek van klasszikus bűvös kockája!
Kisfiúként folyton az eget leste. Vajon mire gondolhatott? Az észt és a műszaki gondolkodást repülőgépmérnök apjától örökölte. Költő édesanyja fantáziával és a magyar nyelv gazdag szókincsével ajándékozta meg. Rubik Ernő (1944 - ) a legjobb adottságokkal bírt, hogy valami újat feltaláljon. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának 30 éves professzora pénzzé teszi tehetségét: feltalálja a világ  legnépszerűbb logikai játékát!
43 trillió kombináció1974. január 30-án nyirkos hideg áramlik a Duna felől. Rubik Ernő az egyetem helyett ezúttal a szabadalmi hivatalba igyekszik: "Uraim, egy logikai játékot hoztam." Pár ezer forinttal szegényebben távozik, de zsebében az irat, amely a HU700062 szabadalmi szám alatt a "bűvös kocka" (Magic Cube) név áll. Az első példányt hamarosan piacra dobják, s alkotója ekkortájt nevezi át Rubik-kockára. "A világegyetem és hihetetlen lehetőségei, az égitestek átalakulása, a térben és időben való mozgás mindig is érdekelt, az emberiségre gyakorolt hatása lenyűgözött. Úgy vélem, hogy a kocka éppen az iránti érdeklődésemből jött létre." A bűvös kocka, amely évtizedek óta teszteli az emberi logikát, csak egy 3x3x3-as kocka, de színkombinációk száma 43 trillió (összesen 43 252 003 274 489 856 000 - féle)! A térbeli logikai játékból 2009-ben a 350 milliomodik darabot adják el, s így a világ legsikeresebb és legnépszerűbb fejtörőjévé válik.
Egy másik nehézségi szintAki a hagyományos 3x3x3-as kockát nem meri bevállalni, próbálkozhat a 2x2x2-es zsebikockával (Pocet Cube). A kistestvért Rubik Ernő 1983márciusában szabadalmaztatta, s egyszerűsége ellenére is 3 674 160 színkombináció rakható ki - kezdőknek ideális. A profibbak viszont már a "Rubik bosszúja" (Rubik's Revenge) után nyúlhatnak a polcon, amely 4x4x4-es változat. Tény, hogy utóbbit nem Rubik Ernő, hanem 1983 decemberében Sebestyén Péter szabadalmaztatta (mai ára kb. 7000 Ft). Érdekli Önöket a kombinációk száma? Kapaszkodjanak meg: hihetetlen 7,4 szeptilliárd (7,4x10 a negyvenötödiken)! 1986-ban Udo Krell szabadalmaztatja a 5x5x5-ös "Professzor kockáját", de közös megegyezéssel mindkét utóbbi találmányt Rubiknak hívják. Ha a tudósok becslés szerint, a világegyetem csillagainak száma megegyezik a Földön található homokszemcsék számával, akkor a "Professzor kockája" kombinációinak mennyisége egy meglehetősen elképzelhetetlen eredményhez közelíthet: 2,83x10 a hetvennegyediken. De már létezik a 6x6x6-os vagy a 7x7x7-es változat is!
Villámgyors kéz és agy
Több mint 350 millió Rubik-kocka-tulajdonos van, így nem meglepő, hogy egymás után rendezik a nemzetközi versenyeket és világbajnokságokat. Az úgynevezett "speedcubing" jelentése "gyorskockázás", azaz a cél minél rövidebb idő alatt történő kirakás. 2011-ben a 3x3x3-as kocka kirakásának új rekordját (a korábbit is ő tartotta) a 17 éves, litván származású ausztrál, Feliks Zemdegs állította fel 5,66 másodperccel! A fiú a 4x4x4-es "Rubik bosszúját" 30,88 másodperc alatt rakja ki, de a "Professzor kockája" kirakásában is rekorder: 1 óra 2 másodperccel. Jelenleg ő az egyetlen ember az egész bolygón, aki képes 7 másodperc alatti időt teljesíteni!



3) A bűvös kocka méltó társa
Fejtörő: Bűvös gömb
Feltaláló: Rubik Ernő
Érdekesség: az egyik legleleményesebb és legizgalmasabb játék, amelyet a feltaláló a híres bűvös kocka óta kifejlesztett.
Rubik Ernő így mutatkozott be a Time magazin internetes oldalán megjelent videóban: "A nevem Rubik Ernő,én alkottam a kockát, amiről már valószínűleg hallottak." A brit Daily Telegraph magazin szerint, a feltaláló újabb játéka hasonló probléma elé állítja a játékost, mint a bűvös kocka: a feladat egyszerűnek tűnik, de noha számtalan kombinációja létezi, megoldása mindössze egy van, amelyet igen nehéz megtalálni. A bűvös gömb (angolul Rubik's 360) összesen három, átlátszó műanyagból készült gömbhéj egysége, amelyben színes golyók vannak. A hat golyót a külső gömbhéjon lévő mélyedésekbe kell eljuttatni, a belső gömbből a héjakon elhelyezett lukakon keresztül. A golyók végállomása a megfelelő színű mélyedés a külső héjon.
A bajnok vilgáraszóló sikert jósolA kétszeres brit bűvöskocka-bajnok, Dan Harris tesztelte a bűvös gömböt. "Lebilincselő játék. Ha az ember egyszer elkezdi, akkor nehezen tudja letenni, és éppen ez a bűvös kocka népszerűségének egyik fő oka. Nagyon úgy tűnik, hogy a 360-ból is világraszóló siker lehet" - mondta a brit bajnok. Első próbálkozása alkalmával két napig tartott, mire rájött a megoldásra, másodjára néhány óra alatt juttatta a megfelelő helyre a golyókat, harmadik alkalommal pár perc alatt sikerült célba érnie.
Kattog, akár a kockaA Rubik-gömb abban különbözik Rubik Ernő eddigi játékaitól, hogy elsősorban nem a matematikára, hanem a fizikára (például súly, egyensúly, gravitáció) teszi a hangsúlyt. A játék nehézségét az jelenti,hogy a középső gömbből csupán két helyen lehet a golyókat belülről kívülre juttatni, de természetesen vigyázni kell, hogy a már helyükre juttatott golyók ne essenek ki... A játék a bűvös kockához hasonlóan kattogó hangokat ad fogatás közben. Az első visszhangok nagy sikert jósolnak ennek a készségfejlesztő játéknak. Saját találmányáról a vilgászerte ismert magyar feltaláló, Rubik Ernő így nyilatkozott: "A 360 az egyik leginnovatívabb és legizgalmasabb játék, amelyet a kocka óta kifejlesztettem." David Hadley Jones, a külföldi forgalmazást birtokló cég alelnökének korábbi nyilatkozata szerint a bűvös gömb nem vetélytársra, hanem kiegészítője lesz a bűvös kockának. A Rubik's 360 jelenleg 3500 Ft körüli áron kapható a hazai webáruházakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése