2012. február 7., kedd

3. évezred (2012 január, február)

A legnagyobb fenyegetés
A szorongás és a depresszió növekedése
Aki azt gondolná, hogy Európában az élet nagyszerű és kellemes, az téved! Német tudósok vizsgálata szerint, Európát a szorongás, a depresszió és az álmatlanság járványa fenyegeti. A Hans-Ulrich Wittchen, a Drezdai Műszaki Egyetem professzora által irányított kutatások azt mutatják, hogy az európai népesség mintegy 40%-a, vagyis 165 millióan pszichés problémákkal küzdenek. De ténylegesen csak egyharmaduk kezelteti magát. A tanulmány szerzői szerint, az európaiak leggyakoribb problémája a szorongás (az esetek 14%-a), azt követi az álmatlanság 7, valamint a depresszió 6,9%-kal.


Az alkalmazás összehangolja
Lehet szörfözni a "zöld-hullámon"?
Napjainkban a különböző típusú smartphone-ok, azaz okostelefonok meghódították a világot, s gyártóik nagy pénzeket keresnek. A Signal-Guru alkalmazás viszont némi pénzt spórolhatna. Természetesen nem a gyártóknak, hanem nekünk. Tudniillik a közúti forgalomban úgy vezérli az autót, hogy folyamatosan "zöld-hullámon" haladjon, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást. Az amerikai princeton és MIT egyetemek tudósai szerint az említett sozftver akár 20%-kal is csökkentheti az autók fogyasztását.


Váratlan időskori hatások 
Sárgás szem és álmatlanság
Az élő szervezet annyira finoman kiegyensúlyozott rendszer, hogy egy aprócska változás is váratlan és messzemenő következményekkel járhat. Ilyen változás lehet a szervezet öregedését kísérő egyik tünet, a szemlencse fokozatos sárgulása. Lina Kessel, a Koppenhágai Egyetem tudósa szerint e változás miatt a szemünkbe érkező fény megzavarhatja a korábbi biológiai ritmusunkat, ami álmatlanságot okozhat.



A negatív hangulat pozitív oldala
A düh "aláássa" a kreativitást
A kolerikus, vagyis a "dühre" hajlamos természetű emberekkel többnyire nehéz kommunikálni. A haragra, dühre való hajlam nemcsak számos egészségügyi probléma forrása, de családi és munkahely konfliktusoké is.Ám a haragnak pozitív oldala is lehet - állítják manapság a pszichológusok. A Bernard Nijstand, holland pszichológus által vezetett amszterdami és görningeni kutatócsoport megpróbálta kideríteni, hogy a dühös emberek vagy a nyájasabb hangulatúak a kreatívabbak.A tesztsorozat eredménye azt mutatta, hogy a harag egyáltalán nem tesz jót a sikeres probléma megoldásnak, azaz a düh ellenszegül a kreatív gondolkodásnak. A kreatív gondolkodás gátló tényezői ott szerepel a funkcionális megmerevedés; a kolerikus embereknél jól megfigyelhető a birtokolt foglomrendszerhez való görcsös ragaszkodás.


Tudom, hogy mi a féregjárat és a fekete lyuk, de mi lehet a fehér lyuk?
A "fehér lyukat" egy olyan képződménynek tartjuk, amely a téridő egy másik tartományára nyílik. Egyszerűen mondva, a "fehér lyukak" a "fekete lyukak" ellentettjei. Míg a "fekete lyuk" egy nagytömegű csillag robbanásakor keletkezik, és a külső szemlélő nem látja, a "fehér lyukat" látni kellene, mivel a robbanás pillanatában erősen felfénylene. Míg a "fekete lyuk" mindent elnyel, addig a "fehér lyukba" nem eshet bele semmi, minden anyag a "fehér lyukon" keresztül érkezik.

Arra vagyok kíváncsi, hogy miért változtatja színét a kaméleon?
A kutatók régen úgy vélték, hogy ennek oka a természeteben való álcázás. Ma úgy gondolják, a színváltozás elsősorban a kommunikációra szolgál. Mivel magányos lények, nem tűrne meg maguk mellett más kaméleont (kivételt képez az "udvarlás" és a párzás). Ha a kaméleon nyugalomban van, többnyire zöld vagy barna színű, és így az ellenségei csak nehezen veszik észre. A zöld és barna mellett a szivárványnál is változatosabb színekkel rendelkezik: szürkészöld, zöldeskék, sárga, narancssárga, és piros, de a kék és a fekete sem probléma. A "beszédhez" minden faj más színt használ. A madagaszkári óriás kaméleon hangulatát bőre fenyegető élénkpiros árnyalatával és a sárga színnel nyilvánítja ki. Párzási vágyát szintén színekkel fejezi ki. A párázás után a a nőstények színe megváltozik, hogy a hívatlan "udvarlókat" elriassza.A kaméleonok jelentős színváltozás gyakran a ragadozók figyelmét is magára vonja. Ez a bizonyítéka annak, hogy a színek elsődleges célja nem a környezetébe való beleolvadás. A színváltozás kommunikációs eszköz a tengeri tintahalaknál is, amelyek a rokonaikkal szeretnek "trécselni".

Létezik a nem tizes számrendszerekben másmilyen pí szám? Vagy ez a 3,14 minden számrendszerben azonos?
A PI szám nagyon érdekes, és számos furcsa tulajdonsággal rendelkezik. Értéke változatlan, hiszen geometriai törvényszerűségen alapul. Azonban leírása változhat, és éppen a választott számrendszer szerint. A tizes számrendszer szerint ez 3,1415... A binárisnál 11,001... A hármas számrendszernél 1,0... Az érték változatlan, csak a leírás más. Semmilyen egész számú vagy racionális alapú számrendszerben nem lehet a PI számot egész számmal kifejezni, mivel közismerten irracionális szám.





Érdekességek a zászlókról
Az egyetlen zászló, amely nem négyzet vagy téglalap alakú, Nepál nemzeti zászlaja. E lobogó formája két egymásra helyezett derékszögű háromszög.

Mindössze két zászló négyzet alakú: a svájci és a vatikáni.

Líbia zászlaja egyszínű zöld volt. Kadhafi bukása után az ország hivatalos lobogója újra a régi piros-fekete-zöld trikolór.
( a régi és az új egyben)

Néhány esetben a zászló egyik oldala különbözik a másiktól, például a Paraguayé.

A leggyakoribb a piros szín, a zászlók mintegy 80%-ánál jelen van.
A zászlók fele háromszínű.
Zászlók a világ minden tájáról


A zászlók közel 10%-a több mint száz éves.

Monaco és Indonézia nemzeti lobogója szinte teljesen azonos, mindössze az oldalaik arányában különböznek egymástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése